Çatı:
Binaların ömrünü uzatan, atmosferik (olumsuz hava koşulları, yağmur, kar, dolu... v.s) olaylara karşı koruyan, yapıların doğal aksesuarlarına çatı denir.
Villa, apartman, endüstriyel binalar, fabrikalar, kış bahçesi, pergola, yapıların bulunduğu konum iklim koşulları sosyal çevre gibi etkenlere bağlı olarak çatı şekilleri, modelleri, kaplama çeştleri farklılık göstermektedir.
Çatı konstrüksiyonları :
Çelik çatılar: Taşıyıcı sistem aksam ve elemanarının tamamı çelik ve demirden oluşmaktadır.
Ahşap çatılar: İskeletin çoğunluğu ahşaptan oluşmaktadır. Ahşap ile birlikte yardım ve bağlantı elemanları olarak sac plakalar ve vidalar kullanılmaktadır.
Betonarme çatılar: Taşıyıcı donatı beton olmakla birlikte beton içerisinde demir kullanılmaktadır. Bu demirler bina statik projesine göre hazırlanmaktadır.
Çatı İzolasyon Kaplama Sistemleri :
Metal Kiremit: Hafif, dekoratif, estetik, modern mimmari ve tarihi eserlerde her türlü yapıda kullanılabilmektedir. Boyalı galvanizli sac, aluzinc hammedelerinden preslenerek elde edilir. Özel reçine ile kaplandıktan sonra üzerine doğal veya boyama taştan eldilen granül kum ilave edilir. Fırınlanma işleminden sonra son olarak korucu astar ile kiremir kullanıma hazır hale gelir. Metal kiremit sistem kaplamalarında vidalama ve kenetleme esastır. Tüm sistem aksesuarları düşünülerek hazırlanmıştır.
Bakır Çatı: Günümüz modern mimari ve resterosyon projelerinin vaz geçilmezleri arasında yer alır. Bakır Levha ve rlolardan elde edilen kaplamalar özellikle çatı ve ephede kullanıldığı gibi yağmur suyu indirme sistemlerinde de evladiyelik olarak kullanılmaktadır. Hafif malzeme oluşuyla özellikle oksitlenmeden sonra renk değişimleri ile her geçen yıl bina estetiğine estetik katar. Doğru işlenmiş ve uygulanmış bakır sistem çatı kaplamalarının 100 yılı aşkın ömrü bulunmaktadır.
Titanyum Çinko Kaplama: Avrupa'da ve dünyada 200 yılı aşkın süredir kullanılan çinko, uzun yıllar içerisinde alaşım ve karışımlar ile günümüzdeki haline gelmiştir. Titanyum çinko özellikle bakır ve kurşun gibi metal kaplamaların muadili olarak kullanılmaktadır. Doğal rengi dışında özell pigmentli üretimleride olan titanyum çinko, özellikle tarihi binalarda kullanıldığı gibi günümüz modern mimarimizin vaz geçilmezleri arasında yer almaktadır.
Shingle Sistem: Modern üretim sistemleri ile klasik kaplama sistemlerinin yerine üretilen bitüm esaslı shingle kaplama sistemi, desen, renk, model olarak farklılıklar göstermektdir. Özellikle uygun fiyat avantajı ile çok tercih edilen bir kaplama olmuştur. Amerika da ve dünya da 80 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Yonca, petek, kare, klasik, geleneksel, lamine çift katlı shingle türleri bulunmaktadır. Estetik ve hafif aynı zamanda çatı detaylarının kolay çözümlenmesi nedenleri ile de tercih edilmektedir.
Tpo Membran: Polipropilen (PP) ve etilen propilen (EP) kauçuğun, modern polimer üretim teknolojisi kullanılarak birlikte polimerleştirilmesinden elde edilen bir tür single-ply membrandır. Bu üretim teknolojisi, herhangi bir plastikleştirici kullanmadan düşük sıcaklıklarda dahi malzemenin esnek kalmasına olanak sağlamaktadır. Büyük metrajlı çatılarda, endüstriyel binalar, spor kompleskleri, eğitim kurumları çatıları gibi bir çok alanda kullanılar. Konstrüksiyon üzerine trapez sac montajı yapılır. Trapez üzerine buhar kesici, üzerine 100-150 yoğunluklu taşyyünü son olarak Tpo membran kaplaması yapılır. Alt yapıda trapez yerine, osb veya su kontrasıda kullanılabilmektedir.
Pvc Membran: Günümüzde teknik gelişmeler doğrultusunda mükemmel denebilecek bir seviyeye ulaşan PVC Su Yalıtım Membranları temelden ara katmanlara ve ara katmanlardan çatıya kadar tek kat olarak uygulanabilen ideal bir su izolasyon sistemidir. PVC membranlar sıcak hava ile kaynaklanabilme, güneş ışınlarına ve yangına mukavemet gibi özellikleri birleştirir.
Kenet Sistem: Çatı kaplamalarında son dönemlerde, ön plana çıkan boyalı galvanizli sactan elde edilen bir kaplamadır. Özel kenet makinaları ile hazırlanan kaplamalar klipslerle çatı döşemesine sabilendikten sonra robotlar ile kenetler sıkıştırılmaktadır. İstenil ral rengnde üretilmektedir. Uzun ömürlü, hafif ve değişik renklerde üretilebilir bir malzeme olması tercih nedenleri arasındadır.
Kiremit Çatı: Geçmişten günümüze en çok terih edilen çatı kaplama türüdür. klasik alışıla gelmiş modelleri dışında, günümüzde değişik desen, renk ve modellerde üretilmektedir. En çok tercih Edilen çeşitleri ; toprak ve çimento esaslı olanlarıdır. Marsilya, alaturka, isoporto, valensiya gibi modelleri bulunmaktadır.
Çatı Kurşun Kaplama: Özellikle kolay işlenebilirliği nedeni ile tonos, kubbe gibi eğrisel çatılarda kullanılmaktadır. Ülkemizde en çok cami kubbelerinde kullanılmaktadır.
Radyosyon ve X ışınlarına dayanımı olduğu için hastanelerde röntgen odaları ve tomografi, MR çekim odaları duvarlarında da kurşun kaplama kullanılmaktadır.
Çatı Modelleri :